Duurzaam ondernemen

De Tulperij wil graag bijdragen aan duurzaam ondernemen waarbij milieu, mens en maatschappij centraal staan.

Biodiversiteit is belangrijk voor de agrarische sector. Bijen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarom wonen er twee bijenvolken bij ons. Wij hebben langs de weg bij ons bedrijf een brede strook zomerzaad gezaaid voor de bijen en vlinders. Daar genieten niet alleen de bijen van, maar ook voorbijgangers. In de zomer hoor je veel gezoem van de bijen die aan het werk zijn om nectar te halen. Ze maken vervolgens voor ons weer heerlijke bloemenhoning die te koop is in onze winkel.

Al een aantal jaren doen we aan groenbemesting. Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond, om deze vervolgens onder te ploegen of te mulchen. Dit betekent dat we na het rooien het land inzaaien met een bijvoorbeeld Japanse haver, Tagetes of Phaselia. Tijdens de groei beschermen  ze de bodem tegen erosie, dichtslibben van de grond en/of verstuiven. Het inwerken van groenbemesters in de bodem zorgt voor de aanvoer van verse organische stof, waardoor het stikstof gehalte in de bodem wordt verhoogd.

Door onze bedrijfsvoering hebben we niet het hele jaar alle machines in gebruik die nodig zijn voor de bloembollenteelt. Door samen met collega kwekers elkaars machines te delen, lenen en te leasen dragen wij bij aan het milieu.

Onlangs zijn alle TL lampen vervangen voor LED verlichting en hebben we verlichtingssensoren in de toiletruimtes. Hiermee besparen we energie. Het was de bedoeling om in 2020 op het dak van ons bedrijf 200 zonnepanelen te laten plaatsen. Helaas door de COVID-19 hebben wij dit moeten uitstellen.

Al vanaf het begin dat De Tulperij is gestart, werken we samen met een dagactiviteitencentrum waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bakken met veel plezier en enthousiasme onze appeltaarten.
Wij scheiden ons afval, hebben kartonnen weggooi bekers en houten lepeltjes voor de koffie en thee. We gebruiken fairetrade producten in onze horeca gelegenheid om voor een eerlijke markt te gaan.

Nieuw dit jaar! We hebben twee rolstoelen die u mag gebruiken tijdens een bezoek aan ons bedrijf. Dit is tot stand gekomen met stichting Handy-Car(e). De stoel is speciaal ontworpen om er voor te zorgen dat mensen die slecht te been zijn weer mee kunnen doen met maatschappelijke activiteiten.

 

 

zomerbloemenzaad